Dýňová polévka
Připravte si:
jednu větší dýni Hokaido (při přípravě polévky doporučuji použít zrovna tuhle, na rozdíl třeba od máslové dýně má výraznější chuť)
olej
1 cibule
2 větší brambory
3 stroužky česneku
smetana
2 lžíce kari
2 lžičky muškátového oříšku nebo květu
1-2 lžičky zázvoru (můžete použít i čerstvý, polévka bude pikantnější)
sůl podle chuti
Dýni omyjeme, zbavíme stopky a nečistot, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky, stejně jako oloupané brambory. Nakrájíme si cibuli a v hrnci ji osmahneme dozlatova. Přidáme asi litr a půl vody, dýni, brambory a stroužky česneku. To všechno necháme aspoň půl hodiny vařit a nezapomeneme přidat kari, které nejlíp podtrhne přirozeně pikantní a zároveň nasládlou chuť dýně. Poté odstavíme, rozmixujeme a vmícháme kelímek smetany. A už jen dochucujeme muškátovým oříškem, zázvorem a solí.
Při servírování můžete do polévky dát lžíci zakysané smetany, ještě víc krém zjemní.
Dýňové muffiny
Co budete k jejich výrobě potřebovat?
(suroviny asi na 17 muffinů)
1/2 malé dýně Hokaido (není podmínkou, můžete použít jiný druh dýně)
200 gramů špaldové mouky (můžete použít klasickou polohrubou)
2 vejce
3 lžíce oleje
50 gramů třtinového cukru nebo datlový sirup (já použila kombinaci obojího)
1 lžička prášku do pečiva
1-2 lžičky skořice
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička muškátového oříšku nebo květu
špetka soli
mleté vlašské ořechy (nebo jiný druh podle chuti)
smetana ke šlehání, moučkový nebo vanilkový cukr a skořice
Dýni pořádně opláchneme, rozkrojíme na polovinu, vydlabeme semínka a nastrouháme najemno. Ve větší míse smícháme olej s třtinovým cukrem a přidáme nastrouhanou dýni a dvě vejce. V jiné nádobě smícháme mouku s práškem do pečiva, oříšky a kořením a celou směs důkladně vmícháme do té dýňové tak, aby se všechny ingredience spojily. Pokud je směs příliš tuhá a špatně se s ní pracuje, můžeme do ní přidat trochu mléka. Lžící těsto přeneseme do formiček a dáme péct na 30 minut při 170°.
Před servírováním můžete muffiny ozdobit domácí šlehačkou (jednoduše vyšleháte smetanu s trochou vanilkového nebo moučkového cukru) a posypat skořicí.
Dobrou chuť!
Autor: Anna Musilová